NOS NieuwsAangepast

Brazilianen betogen in Den Haag

Door verslaggever Roel Pauw

In Den Haag hebben zo'n 250 mensen gedemonstreerd tegen het beleid van de Braziliaanse regering. Het merendeel van hen was afkomstig uit Brazilië.

Een vrouw met een bloederig verband om haar hoofd kermt van de pijn en sleept met haar been. Het is haar manier om te protesteren tegen de openbare ziekenhuizen in Brazilië waar je volgens haar veel geld betaalt voor slechte zorg.

Onderwijs en zorg

Bij de demonstratie op de Haagse Lange Voorhout ook een gezin dat onlangs is verhuisd naar Nederland. De leerkrachten in hun woonplaats waren een half jaar aan het staken voor meer salaris en al die tijd konden de twee kinderen niet naar school.

Een demonstratie van Brazilianen kan niet zonder muziek. Intern leidt dat tot onenigheid: een groepje dat net de samba heeft ingezet wordt terecht gewezen. De samba is feestmuziek en op dit moment valt er weinig te vieren in Brazilië.

"Veel mensen denken dat er voor ons Brazilianen niks anders bestaat dan voetbal, strand en carnaval", zegt een jonge vrouw die acht jaar in Nederland woont. "Maar ons gaat het om goed onderwijs, betaalbare gezondheidszorg en openbaar vervoer dat werkt. Er wordt nu ongelooflijk veel geld gestoken in het WK en in de Olympische Spelen, maar dat staat voor ons echt niet bovenaan op het lijstje."

Corruptie

Op de vraag waar het protest hier en in Brazilië vooral over gaat, is het antwoord vaak: corruptie. Die heeft de hele politiek en het sociale leven verziekt. In de ogen van de demonstranten zou het daarom ook geen zin hebben om president Dilma Rousseff af te zetten. "Het hele politieke systeem moet op de schop", zegt een Braziliaanse jongen die in Rotterdam studeert.

Aardig detail: in de demonstratie liep ook een aantal Turken mee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl