NOS WielrennenAangepast

Brand soleert naar goud op de weg

Lucinda Brand heeft in Kerkrade de Nederlandse titel op de weg veroverd. De 24-jarige Rabo-renster bekroonde een lange solo met haar eerste grote overwinning.

Achter Brand legden viervoudig kampioene Marianne Vos en titelhoudster Annemiek van Vleuten beslag op het zilver en het brons. Vorig jaar stond dat Rabo-trio eveneens op het podium.

Al in de tweede van dertien ronden ging Brand er vandoor en zij pakte al snel twee minuten op een groepje van negen achtervolgers (vijf Rabo-collega's). Door demarrages van Vos en Van Vleuten haakten vijf rensters af, waarna Vos, Van Vleuten, Pieters (Argos) en Van Dijk (Lululemon) overbleven.

Pech en Rabo zitten van Dijk dwars

Terwijl Brand dapper volhield, werden Pieters en Van Dijk langzaam maar zeker gesloopt door de vele tempowisselingen van Vos en Van Vleuten.

Pieters moest als eerste passen en tijdens de voorlaatste beklimming van het Duivels Bosch (18%) viel ook voor Van Dijk (die woensdag nog de titel op de tijdrit greep) het doek toen haar derailleur het begaf.

In de laatste ronde naderden Vos en Van Vleuten Brand in rap tempo, maar in de slotkilometers hielden ze de benen weer stil, waarmee ze ploeggenote Brand de verdiende zege gunden.

Brand was zelf nog het meest verbaasd over haar triomftocht. "Ik ging gewoon een beetje tempo rijden. Op een gegeven moment dacht ik:maar eens kijken hoe ver ik kom. Dit had ik niet verwacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl