NOS NieuwsAangepast

Hoogleraren tegen schaliegas

Een groep van 54 hoogleraren op het gebied van milieu en duurzaamheid spreekt zich vandaag in een manifest uit tegen schaliegas. Het manifest staat in Trouw. Het initiatief ervoor komt van Jan Rotmans, hoogleraar duurzaamheid van de Erasmus Universiteit.

De hoogleraren stellen dat na een afweging van voor- en nadelen de conclusie moet zijn dat Nederland geen schaliegas moet gaan winnen. Het schaliegas zit in Europa veel dieper in de grond dan in de VS en de winning ervan is veel moeilijker dan van gewoon aardgas.

Veel boorputten

Daar komt bij dat voor schaliegas veel boorputten nodig zijn, wat heel lastig zou zijn in het dichtbevolkte Nederland. Ook zijn de geschatte voorraden schaliegas volgens de hoogleraren de afgelopen tijd fors naar beneden bijgesteld. Dacht men een paar jaar geleden nog dat het om een paar keer de hoeveelheid van het Slochteren-gas zou gaan, nu is dat afgezwakt tot 5 à 10 procent van Slochteren.

Later deze zomer verschijnt een onderzoek naar schaliegas dat minister Kamp heeft toegezegd aan de Tweede Kamer. Dat onderzoek moet voor 1 juli klaar zijn, maar wordt pas later openbaar gemaakt. Voorlopig mogen er in Nederland geen proefboringen naar schaliegas plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl