Turkije en Duitsland hebben elkaars ambassadeur op het matje geroepen. Turkije is boos over de opmerkingen die bondskanselier Merkel maandag over de protesten in Turkije maakte. Duitsland wil nu niet verder praten over toetreding van Turkije tot de EU.

Merkel zei dat de Turkse politie "veel te hard" heeft opgetreden tijdens de protesten tegen de regering van premier Erdogan. Volgens de Turkse minister van Europese Zaken Bagis maakte ze die opmerkingen alleen maar om kiezers achter zich te krijgen. In september zijn er parlementsverkiezingen en Duitsland heeft een grote Turkse gemeenschap.

Toetreding Turkije

Volgens minister Bagis wil Duitsland niet verder praten over Turkse toetreding tot de EU vanwege "technische problemen" en niet vanwege het neerslaan van protesten in Turkije.

Er worden sinds 2005 toetredingsgesprekken met Turkije gevoerd. Om het overleg voort te zetten, moeten alle 27 EU-lidstaten goedkeuring geven.

Ruzie met Poetin

Het is niet de enige rel waarin Duitsland vandaag is verwikkeld. Bondskanselier Merkel had in Rusland onenigheid met president Poetin over door Rusland geroofde kunst.

STER reclame