VVD-politicus Jos van Rey heeft in 2009 indirect gezorgd voor het aftreden van de Limburgse CDA-gedeputeerde Vrehen. Dat meldt NRC Handelsblad na eigen onderzoek.

Van Rey, die vorig jaar aftrad als wethouder in Roermond en Eerste Kamerlid, zou bewust belastende informatie over Vrehen naar dagblad De Limburger hebben gelekt. De krant schreef dat Vrehen van een moeilijk verkoopbare woning was afgeholpen door aannemer VolkerWessels. Die informatie kwam van VolkerWessels en was via Van Rey op de redactie beland.

Een dag na de publicatie trad Vrehen af. De CDA'er lag toen al onder vuur vanwege onterecht verstrekte subsidies.

Conflict

Vrehen en Van Rey vochten ten tijde van het lek een conflict uit over een glasvezelnetwerk. De gedeputeerde weigerde geld te steken in zo'n netwerk, terwijl Van Rey daar juist voor lobbyde. Het netwerk zou worden aangelegd door een bedrijf van KPN en miljardair Dik Wessels. Hij is ook mede-eigenaar van VolkerWessels.

Van Rey had via via gehoord dat de aannemer in 2004 een zakenman had verzocht om het huis van Vrehen te kopen. Later werd de woning met tienduizenden euro's verlies doorverkocht. Het verschil zou zijn betaald door VolkerWessels.

Ambtelijke omkoping en corruptie

Vrehen zegt in NRC Handelsblad dat hij na zijn aftreden ontdekte "hoe de hazen hadden gelopen". Van Rey wilde niet op de bevindingen reageren; VolkerWessels en De Limburger ook niet.

Jos van Rey trad in oktober 2012 af als wethouder en senator. Kort daarvoor had de recherche invallen gedaan in zijn huis en op zijn werkkamer in het stadhuis van Roermond. De VVD'er wordt verdacht van ambtelijke omkoping en corruptie.

STER reclame