NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Politie stopt verstrekking ME-pak

De politie stopt voorlopig met de uitlevering van het nieuwe model ME-pakken. Dat is besloten vanwege de vele klachten die zijn binnengekomen van ME'ers over de uniformen, zo heeft een woordvoerder van de Nationale Politie laten weten.

Het pak zou te warm zijn, niet goed ventileren en heel scherpe naden hebben aan de binnenkant van de broek. Bij een oefening in april waarbij de nieuwe pakken werden gedragen, zijn zelfs elf medewerkers onwel geworden.

Getest

Naar aanleiding van dat incident hebben verschillende vakbonden de klachten verzameld. Volgens de Nationale Politie zijn er zo'n 4500 pakken uitgedeeld en zijn er ongeveer 200 klachten binnengekomen.

Bij vakbond ANPV meldden medewerkers bijvoorbeeld dat het voelt "alsof je een vuilniszak aan hebt in de zon" en het zou "arbeidstechnisch onverantwoord" zijn om het slecht ventilerende pak te dragen. Om het probleem met de naden voorlopig te verhelpen zouden medewerkers de tip hebben gekregen om die in te smeren met vaseline.

De Nationale Politie stelt nu een onderzoek in naar de pakken, "omdat we de signalen serieus nemen". De politievakbond ACP is sceptisch. "De vraag is natuurlijk hoe het kan dat de pakken uitgebreid getest zijn en dat er toch een groot verschil bestaat tussen die versie en het pak dat nu gedragen wordt", zegt voorzitter Van de Kamp.

STER reclame