Stel je voor: je stapt je huis uit en je kunt moeilijk ademen, je kunt nauwelijks voor je kijken en winkels en restaurants zijn gesloten. Dat is nu het geval in Singapore. En dat heeft het schoonste land van de wereld niet aan zichzelf te danken, maar aan buurland Indonesië. Dat steekt bossen in de brand en die smog waait over naar Singapore. De luchtvervuiling is de ergste ooit in de geschiedenis van Singapore.

En dus ligt het hele sociale leven stil. Mensen moeten zo veel mogelijk thuis blijven en scholen zijn dicht. En het gaat zelfs nog verder, zag onze correspondent. "Het is zo erg dat zelfs McDonalds is gestopt met huis-aan-huis bezorgen van hun voedsel, want ze vinden dat ze hun bezorgers niet meer aan deze smerige lucht kunnen blootstellen". Alle mondkapjes zijn inmiddels uitverkocht.

'Eigen schuld'

De smog komt uit Indonesië. Boeren steken bossen aan zodat ze de grond voor de landbouw kunnen gebruiken. Maar volgens Singapore worden de boeren omgekocht door palmoliebedrijven. Die zouden de grond willen om op te bouwen. Indonesië kaatst de bal terug: Singapore zou investeren in diezelfde vervuilende palmoliebedrijfjes; de luchtvervuiling is dus hun eigen schuld.

Het kat en muisspelletje werd vandaag nog extra benadrukt. Singapore vroeg Indonesië nadrukkelijk om actie. Maar daar hadden ze in Indonesië geen boodschap aan. "Singapore moet zich niet gedragen als een klein kind," aldus minister Laksono, verantwoordelijk voor de onderhandelingen tussen de landen.

Schoon

De luchtvervuiling is een terugkerend probleem, maar nog nooit was het zo erg als nu. In 1997 was het voor de laatste keer goed mis: toen was de lucht zelfs zo vervuild dat vliegtuigen niet konden landen.

De vervuiling is extra pijnlijk omdat Singapore er normaal alles aan doet om het land schoon te houden. Kauwgum kauwen is verboden, je kan gearresteerd worden voor spugen op straat en een peuk op straat gooien kan je een boete van honderden euro's opleveren.

Door: Selina

STER reclame