NOS NieuwsAangepast

PvdA: andere Europarlementariërs

De drie Europarlementariërs die op dit moment namens de PvdA in het Europees Parlement zitten, zijn bij de verkiezingen van volgend jaar niet meer welkom. De top van de Partij van de Arbeid wil van ze af.

Thijs Berman, Emine Bozkurt en Judith Merkies krijgen het advies zich niet meer kandidaat te stellen. Dat hebben diverse bronnen aan de NOS bevestigd. Deze maand nog volgen er gesprekken met de drie, om ze ervan te overtuigen dat ze zich beter kunnen terugtrekken voor de verkiezingen van 2014.

Vernieuwing

Bronnen melden tegen de NOS dat de huidige fractieleden niet voldoen. Er is behoefte aan "vernieuwing" en de kandidaten zullen "meer zichtbaar" moeten zijn. De verkiezingen van 2014 zijn "erg belangrijk voor de PvdA".

Woordvoerders van de PvdA noemen het bericht dat de drie huidige Europarlementariërs niet meer welkom zijn "veel te vroeg en niet aan de orde". Ze ontkennen met klem dat de drie nu al de wacht is aangezegd.

Gemijmer

De PvdA-campagne wordt wat partijleider Samsom betreft een andere dan in 2009. In zijn speech van 8 juni voor de PvdA-achterban zei Samsom: "Mensen willen nu geen gemijmer over het ideale Europa, ze willen dat we het falende Europa repareren". De drie Europarlementariërs werden door Samsom niet genoemd.

Rattenvangers

Ook op 8 juni, zocht oud PvdA-minister Jo Ritzen de publiciteit door aan te kondigen dat hij als lijsttrekker de Europese verkiezingen wil ingaan voor zijn partij. "Je hebt een aantal van die rattenvangers die zeggen: Als je tegen Europa bent dan gaat het beter met je. Daar maak ik me zorgen over", aldus Ritzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl