NOS NieuwsAangepast

Obama: PRISM bewijst nut

President Obama heeft het omstreden spionageprogramma PRISM opnieuw verdedigd.

Obama zei na een ontmoeting met bondskanselier Merkel in Berlijn dat het verzamelen van internet- en belgegevens aanslagen heeft voorkomen en levens heeft gered.

Juridische eisen

Obama zei dat niet alleen de VS profijt heeft van PRISM. Ook in andere landen, waaronder Duitsland, zouden "dreigingen" zijn afgewend.

Hij benadrukte dat het spionageprogramma aan strenge juridische eisen voldoet en dat niet wordt gekeken naar de inhoud van e-mails of telefoongesprekken.

Nieuw terrein

Merkel zei na haar ontmoeting met Obama dat de balans en de proportionaliteit van de dataspionage niet uit het oog moeten worden verloren.

Ze zei ook dat het thema internet voor iedereen "nieuw terrein" is.

Het bestaan van PRISM werd twee weken geleden onthuld door de oud-NSA-medewerker Edward Snowden. Daarna ontstond een golf van verontwaardiging, ook in Nederland en Duitsland.

Internetbewaking

Gisteren zei NSA-topman Alexander dat zeker vijftig "terroristische incidenten" zijn voorkomen door PRISM, waaronder aanslagen op de metro van New York en de beurs op Wall Street.

Volgens Obama is dus ook in Duitsland een aanslag verijdeld. Ook in België zou door de spionagepraktijken een zelfmoordaanslag zijn voorkomen.

Zondag meldde het weekblad Der Spiegel dat de Duitse geheime dienst 100 miljoen euro wil investeren in een betere bewaking van het internet. Dat programma zou overigens vele malen kleiner zijn dan PRISM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl