Vanaf volgend jaar is het verboden om elanden, wasberen, bergkangoeroes en een groot aantal andere zoogdieren te houden, te fokken of verhandelen. Staatssecretaris Dijksma zet ze op een verboden lijst.

Ze benadrukt dat niet ieder dier geschikt is om te houden. Een aantal dieren is te gevaarlijk voor mensen of kan ziektes overdragen.

Naast dieren die gewoon blijven toegestaan, zoals honden en katten, komt er ook nog een derde categorie. Fretten en woestijndwerghamsters bijvoorbeeld mogen wel worden gehouden, maar alleen onder strenge voorwaarden.

Specialistische kennis

Die voorwaarden worden opgesteld door de Raad voor Dieraangelegenheden. Eigenaren moeten bijvoorbeeld specialistische kennis hebben en voldoende leefruimte.

De categorieën zijn opgesteld op basis van onderzoek door de Universiteit in Wageningen. Er komt een overgangsregeling voor mensen die nu een zoogdier hebben dat volgend jaar niet meer is toegestaan. Dat betekent dat mensen hun dier mogen houden tot het doodgaat. Wel moeten die dieren worden gechipt en mag er niet meer mee gefokt worden.

Lijst met dieren die niet mogen worden gehouden (.pdf)

Lijst met dieren die onder speciale randvoorwaarden mogen worden gehouden (.pdf)

STER reclame