Door correspondent Marc Bessems

Een tegenslag voor voorvechters van homorechten in Brazilië. Een commissie van het parlement heeft de eerste stap gezet op weg naar erkenning van homoseksualiteit als 'ziekte'.

De mensenrechtencommissie van het Braziliaanse parlement wil psychologen inzetten om homoseksuelen 'te genezen'.

Expliciet

De commissie stemde in ruime meerderheid voor Decreet 234/11, dat oproept tot verandering van het huidige statuut van de Braziliaanse Federale Raad van de Psychologie (CFP). Daarin staat nu expliciet vermeld dat "psychologen niet mogen meewerken aan pogingen om homoseksualiteit als ziekte te behandelen en te genezen".

De mensenrechtencommissie wil dat verbod opheffen zodat psychologen in de toekomst homo's kunnen 'behandelen'. Het voorstel is omstreden en de stemming werd al enkele malen uitgesteld.

De psychologen zelf zijn fel tegen het voorstel. Voorlopig verandert er nog niets: voordat homoseksualiteit officieel door psychologen mag worden behandeld moet het project van de mensenrechtencommissie eerst nog worden goedgekeurd door twee andere parlementaire commissies, waarna het ter stemming wordt aangeboden aan het parlement.

Evangelisten

Daar is het niet geheel kansloos. Evangelische kerken zijn al jaren sterk in opkomst in Brazilië, meestal ten koste van de katholieke kerk. Sinds enkele jaren groeit ook de invloed van evangelische politici in het federale parlement.

Hun aanhang is groot: enkele weken geleden demonstreerden tienduizenden evangelisten in de hoofdstad Brasilia tegen het homohuwelijk en het strafbaar stellen van homofobie.

Brazilië erkent sinds kort het homohuwelijk. Dat is een gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof, een interpretatie van bestaande wetten en de Grondwet. Maar de wetgevende macht heeft zich nog niet uitgesproken over het homohuwelijk. Dat ligt te gevoelig bij veel Brazilianen.

Feliciano

De mensenrechtencommissie van het Braziliaanse parlement wordt geleid door de evangelist Marco Feliciano. Feliciano kwam eerder al in opspraak vanwege mogelijke racistische en homofobe uitspraken. Toch werd hij benoemd tot voorzitter van de mensenrechtencommissie, tot grote verontwaardiging van verschillende maatschappelijke groeperingen.

Bij de betogingen van de afgelopen dagen werd ook gedemonstreerd tegen Marco Feliciano en zijn 'plan om homo's te 'genezen'.

STER reclame