De Russische stad Tsjapajevsk is opgeschrikt door een reeks zware explosies bij een wapendepot. De ontploffingen begonnen rond 17.15 uur Nederlandse tijd op een testterrein voor munitie. Op de plek lagen op dat moment zo'n 13 miljoen granaten opgeslagen.

Er zijn 30 gewonden gevallen. Een deel daarvan werd ter plaatse behandeld. Elf gewonden moesten naar het ziekenhuis. Zesduizend mensen uit omliggende dorpen zijn uit voorzorg geëvacueerd.

Kettingreactie

Wat de eerste explosies in Tsjapajevsk, zo'n 1100 kilometer ten zuidoosten van Moskou, heeft veroorzaakt is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat de ontstane hitte een kettingreactie heeft veroorzaakt.

Door het ontploffingsgevaar kan niemand het terrein op om de brand die is ontstaan te blussen. Mogelijk duurt het dagen voor het vuur is gedoofd.

Munitiedepots

Er zijn in Rusland vaker explosies in munitiedepots. Ze zijn geregeld verouderd, waardoor de veiligheid niet optimaal is. In 2009 brak een brand uit in een wapenopslag bij de stad Uljanovsk. Daarbij vielen zeker twee doden. In 2011 was het raak in Centraal-Rusland. Toen vloog munitie in brand door een brand. Twee mensen kwamen daarbij om het leven.

STER reclame