NOS NieuwsAangepast

De Graaf: Barbertje moet hangen

De afgetreden Eerste Kamervoorzitter De Graaf vindt dat "Barbertje moet hangen". Dat zei hij tegen journalisten, nadat hij in de Eerste Kamer een toelichting had gegeven op zijn opstappen naar aanleiding van de commotie over de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Op de vraag wat hij bedoelde met "Barbertje moet hangen", verwees hij naar wat er in de Tweede Kamer is besproken. Volgens De Graaf wilde de Tweede Kamer hem weg hebben. Hij vindt dat hij geen oordeel moet geven over de handelwijze van Tweede Kamerleden. "Zij doen dat wel over leden van de Eerste Kamer en dat vind ik fout in ons bestel". De Graaf sprak tegen dat de VVD-top van hem af wilde.

Anonieme bronnen

Volgens de opgestapte voorzitter was er in de discussie van vorige week sprake van anonieme bronnen, waartegen je je niet kunt verdedigen. "Dan is het een rollercoaster en dan moet je de eer aan jezelf houden," aldus De Graaf.

Eerder vandaag zei hij in de senaat dat hij naar eer en geweten heeft gehandeld bij het samenstellen van de Commissie. Hij benadrukte dat veel onzin is beweerd en dat hij opstapt, omdat zijn onafhankelijkheid in het geding was. De Graaf herhaalde nog eens dat hij PVV-leider Wilders niet heeft geweerd uit de Commissie en dat hij zelf niet vindt dat hij onjuist heeft gehandeld.

Man-vrouwverhouding

De Graaf zei dat bij de samenstelling van de Commissie is gekeken naar anciënniteit, de man-vrouwverhouding en de verdeling over de partijen. Naar eigen zeggen is De Graaf helemaal niet aan Wilders toegekomen.

"Als Wilders de voor de hand liggende kandidaat was geweest, dan had ik hem benoemd. Ik heb wel eerlijk tegen de Volkskrant gezegd dat een plaats van Wilders in de Commissie veel aandacht zou hebben getrokken," aldus de opgestapte voorzitter. Achteraf vindt hij dat hij dat beter niet had kunnen zeggen.

De Graaf, die na zijn speech applaus kreeg, wordt voorlopig vervangen als voorzitter door CDA-senator Franken. De jurist zit sinds 2004 in de Eerste Kamer. Later wordt een nieuwe voorzitter gekozen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl