NOS Nieuws Politiek Aangepast

De Graaf: geen fouten gemaakt

Aftredend voorzitter De Graaf van de Eerste Kamer vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt. Hij noemt zijn vertrek heel zuur, zei hij toen hij aankwam bij de Eerste Kamer, waar hij rond 13.30 uur een verklaring aflegt.

De Graaf kwam vorige week in opspraak door een stuk in de Volkskrant. Hij zou door een kunstgreep PVV-leider Wilders uit de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander hebben gehouden. Na stevige kritiek van Kamerleden, maakte De Graaf in de nacht van donderdag op vrijdag zijn vertrek bekend.

Zijn laatste dag noemt hij "spannend en niet leuk."

Kunstgreep

De Graaf heeft altijd ontkend dat hij Wilders op 30 april heeft geweerd uit de Commissie van In- en Uitgeleide in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In een brief schreef de voorzitter van de Senaat dat hij het ten zeerste betreurt dat de indruk is ontstaan dat hij Wilders via een kunstgreep zou hebben weggehouden.

Op verzoek van Wilders kwamen de fractievoorzitters van de Tweede Kamer en de Kamervoorzitter van de Tweede Kamer Van Miltenburg donderdagmiddag bijeen om de kwestie te bespreken. Er bleven vragen bestaan.

Integriteit

De Graaf besloot enkele uren later om op te stappen, omdat hij meende dat de discussie rond zijn persoon niet meer zou overgaan. Hij vond ook dat zijn integriteit in het geding was.

Volgens bronnen in Den Haag heeft de VVD-top aangedrongen op het vertrek van De Graaf, maar niemand wilde daar openlijk iets over zeggen.

STER reclame