NOS NieuwsAangepast

Meer examens gestolen in R'dam

Op de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam zijn drie examens meer gestolen dan vorige week bekend was. Het zijn drie vwo-examens in de vakken Duits, maatschappijwetenschappen en economie.

Volgens de Onderwijsinspectie moeten scholieren van Ibn Ghaldoun ook deze drie gestolen examens opnieuw maken. Dat moet nog deze week gebeuren in het zogeheten tweede tijdvak.

Ongeldig

De uitkomst van de drie examens is zaterdag door de inspectie ongeldig verklaard. Leerlingen zijn daar diezelfde dag van op de hoogte gesteld, zegt bestuursvoorzitter Tonca van de school.

De Onderwijsinspectie zegt dat leerlingen die het te kort dag vinden om nog een examen deze week te maken, ook in het derde tijdvak in augustus hun examen opnieuw mogen doen. Volgens het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is dat nauwelijks een optie, omdat leerlingen dan geen eventuele herkansing meer mogen maken en het onzeker is of ze in september aan hun opleiding kunnen beginnen.

Niet uitgesloten

Het LAKS vraagt zich af wat de inspectie gaat doen als bijvoorbeeld na deze week blijkt dat er nog meer examens zijn gestolen. Het OM zegt dat nu niet uit te kunnen sluiten.

In totaal zijn op de Rotterdamse school voor zover nu bekend 27 examens gestolen, waarvan 15 van het vwo. Van 23 examens wisten de leerlingen op de Ibn Ghaldounschool vorige week al dat het examen opnieuw moest worden gemaakt. Van het vwo-examen Frans werd ontdekt dat het gestolen was voordat het was afgenomen.

Drie aanhoudingen

Na de diefstal van het examen Frans begon het OM een onderzoek. Dat heeft vanochtend vroeg tot nog eens drie aanhoudingen geleid. Het zijn leerlingen van 18 jaar die op de Ibn Ghaldounschool zitten. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal.

In totaal zijn er nu zeven verdachten in de examendiefstal-zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl