NOS NieuwsAangepast

Massale betoging vóór Erdogan

In een buitenwijk van Istanbul hebben zich tienduizenden aanhangers van premier Erdogan verzameld. Ze zwaaien met vlaggen van de AK-partij en luisteren naar een toespraak van premier Erdogan. In Istanbul en ook in de hoofdstad Ankara is het nog steeds onrustig.

Volgens Erdogan heeft de betoging van zijn aanhangers niets te maken met de protesten, maar is het de aftrap voor een verkiezingscampagne. Zijn aanhangers zouden van plan zijn naar het centrum te marcheren.

Rond het schoongeveegde Taksimplein en Gezipark in het centrum vecht de oproerpolitie intussen met anti-regeringsbetogers die terug willen keren naar het plein.

Traangasgranaten

De gouverneur van Istanbul heeft toegegeven dat er vannacht bij het schoonvegen van het Taksimplein en het Gezipark chemicaliën zijn ingezet, maar volgens hem was het een onschuldige kleurstof. Veel betogers zeiden dat ze het gevoel hadden dat ze in brand stonden.

De oproerpolitie schoot ook traangasgranaten af tegen de betogers. Ook de lobby van een hotel waar provisorisch een kliniek was ingericht, werd getroffen door zo'n traangasgranaat. In het hotel hadden betogers hun toevlucht gezocht en werden sommige behandeld, zo meldde correspondent Bram Vermeulen.

Bij de protesten zijn volgens een Turkse mensenrechtenorganisatie zeker vijf doden gevallen en meer dan 5000 mensen zijn gewond geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl