NOS NieuwsAangepast

Chemicaliën ingezet tegen betogers

De oproerpolitie in Istanbul heeft vannacht en vanochtend chemicaliën ingezet om betogers bij het Taksimplein en Gezipark te verjagen. De gouverneur van de stad heeft dat op een persconferentie gezegd dat het pepperspray was.

De stof zat in het water van de waterkanonnen waarmee de demonstranten werden bespoten. Veel betogers kregen een brandend gevoel, maar volgens de gouverneur is het niet zo schadelijk.

Onrustig

Het is nog steeds onrustig in Istanbul. In de buurt van het Taksimplein en Gezipark gebruikt de oproerpolitie net als gisteravond en vannacht behalve waterkanonnen ook traangas om betogers uiteen te jagen.

Ook uit andere wijken van de Turkse stad komen nog steeds berichten over gevechten tussen demonstranten en de politie. De betogers zijn woedend vanwege het harde politieoptreden van gisteravond waarbij tientallen mensen gewond raakten. Binnen een half uur werden het Taksimplein en Gezipark schoongeveegd.

Taksim afgesloten

Het plein en park zijn sinds gisteravond hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De Turkse autoriteiten willen voorkomen dat demonstranten opnieuw het plein en het park bezetten. Alle spullen en documenten van de verjaagde demonstranten zijn in beslag genomen.

Ook in de hoofdstad Ankara is de politie vanochtend weer slaags geraakt met demonstranten. Tegen de middag wilden honderden mensen de dood herdenken van een man die op 1 juni omkwam tijdens hard politieoptreden. Agenten joegen de betogers uiteen. Vannacht hield een grote politiemacht woedende demonstranten tegen die aan een protestmars naar het parlement waren begonnen.

Gezipark

De protesten in Istanbul begonnen ruim twee weken geleden. De betogers verzetten zich tegen de bouw van een winkelcomplex en een moskee in het Gezipark. De rechter verbood de bouwplannen, maar de regering van premier Erdogan procedeert verder.

Mede door Erdogans onbuigzame opstelling werden de demonstraties een protest tegen zijn beleid. Veel betogers vinden dat hij autoritair regeert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl