Door correspondent Rop Zoutberg

Een ongewone zegening tijdens het wekelijkse zondagsgebed in Vaticaanstad. Paus Franciscus zegende daar vanmorgen 1100 Harley Davidson motoren en hun bestuurders. De motorrijders zijn dit weekend in Rome ter viering van het 110 jarig bestaan van het motormerk.

Ongebruikelijk is de zegening van motoren door de katholieke kerk niet. Al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw gebeurt dat, om de tweewielers net als schepen een behouden reis toe te wensen. De paus groette vanochtend de motorrijders en leden van de motorclub van de Italiaanse politie, die ook waren uitgenodigd.

In de Italiaanse hoofdstad zijn naar schatting 30.000 Harley Davidsons bij elkaar gekomen. De 'bikeblessing' gold als het hoogtepunt van het feest, dat zich tussen de Italiaanse hoofdstad en de oude havenstad Ostia afspeelt. Los van de motorrijders werden daar nog eens 100.000 belangstellenden verwacht.

Domper

De viering kreeg gisteren een domper na een groot ongeluk op de ringweg van Rome, waarbij tien Harley-rijders ten val kwamen. Er vielen acht gewonden, een 23-jarige vrouw is er ernstig aan toe. Harley Davidson heeft niet gereageerd op de toedracht van het ongeluk, omdat het volgens de fabrikant buiten de festiviteiten om gebeurde.

Paus Franciscus greep vanmorgen zijn Angelus tegenover de motorrijders en pelgrims aan om zich opnieuw tegen euthanasie en abortus uit te spreken. "Vaak kiest de mens niet voor het leven, maar laat zich leiden door ideologieën en logica die het leven blokkeren. Dergelijke motieven worden ingegeven door egoïsme, eigenbelang, winst, macht, door genot en niet door de liefde."

STER reclame