NOS NieuwsAangepast

Ook elders in Istanbul onrust

De onrust in Istanbul heeft zich na het schoonvegen van het Taksimplein en Gezipark door de oproerpolitie verplaatst naar andere delen van de stad.

Gisteravond om 20.00 uur werd het teken aan de politie gegeven om alle betogers op het Taksimplein en in het Gezipark te verwijderen. Daarbij werd veel traangas gebruikt. Na een half uur was de politieactie voorbij. Volgens voorlopige cijfers raakten 29 betogers gewond.

Toen bekend werd dat de politie met harde hand een eind had gemaakt aan de bezetting van het plein en het park, gingen vannacht duizenden mensen elders in de Turkse stad de straat op. Zelfs aan de overkant van de Bosporus, in het Aziatische deel van Istanbul, ontstonden protesten.

Andere steden

Duizenden mensen trokken op naar het Taksimplein en het Gezipark maar werden met traangas uiteen gedreven. Op de grote brug over de Bosporus stond een grote politiemacht betogers op te wachten. In enkele straten bij het plein en het park wierpen demonstranten barricaden op. Het is onduidelijk of ze daar nog steeds zijn.

Ook in andere steden, waaronder de hoofdstad Ankara en Izmir, ontstonden protesten. Zo'n 3000 mensen trokken in Ankara naar het parlementsgebouw en gingen demonstratief voor de oproerpolitie zitten.

Nieuwe protesten

Voor vandaag zijn nieuwe protesten aangekondigd tegen premier Erdogan. Maar er is bijvoorbeeld in Istanbul ook een tegendemonstratie van aanhangers van Erdogan.

De protesten begonnen ruim twee weken geleden toen bekend werd dat de overheid een winkelcomplex en een moskee wil bouwen in het Gezipark. De rechter verbood de bouwplannen. De regering ging tegen die uitspraak in beroep. De protesten mondden al snel uit in demonstraties tegen het beleid van Erdogan. Betogers vinden zijn optreden autoritair.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl