NOS NieuwsAangepast

Onrustige nacht rond Taksimplein

Het is nog steeds onrustig rondom het Taksimplein en Gezipark in Istanbul. Gisteravond werden het plein en het park ontruimd door de oproerpolitie.

Daarop braken er in de buurt van het plein zware schermutselingen uit tussen de politie en demonstranten. Bij een geïmproviseerd noodhospitaal werden tientallen gewonden binnengebracht.

De oproerpolitie gebruikte waterkanonnen. Veel mensen die in aanraking zijn gekomen met dat water hebben brandwonden opgelopen. In het water zouden chemicaliën zitten die daar verantwoordelijk voor zijn.

Rubber kogels

Journalisten werden door de politie uit de buurt gehouden. NOS-correspondent Bram Vermeulen was in de lobby van een groot hotel waar veel demonstranten naartoe waren gevlucht toen de oproerpolitie daar traangasgranaten naar binnen schoot. Dat leidde tot grote paniek.

Ook het geïmproviseerd noodhospitaal is bestookt met traangas. Artsen daar zeggen dat ze beschoten zijn met rubber kogels.

Rond 20.00 uur gisteravond begon de politie met de ontruiming van het park en het plein. Tenten zijn door gemeentewerkers weggehaald. Het plein is inmiddels grotendeels leeg.

Tegendemonstratie

Ruim twee weken lang werd rond het park en op het Taksimplein gedemonstreerd. Wat begon als een protest tegen de bouw van een winkelcentrum, mondde uit in een protest tegen de regering.

Dit weekend stelde premier Erdogan de demonstranten een ultimatum. Hij riep ze op uiterlijk zondag het Taksimplein te verlaten. Zaterdagavond al ontruimde de oproerpolitie het plein.

Vandaag is er in Istanbul een tegendemonstratie van de AK-partij van de premier.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl