NOS NieuwsAangepast

Duwbakken dichten dijk Elbe

Bij de Duitse plaats Fischbeck heeft het leger twee duwbakken opgeblazen, in de hoop daarmee een doorgebroken dijk te dichten. De duwbakken waren geladen met grind. Het is de bedoeling dat het grind het gat in de dijk vult. De wrakken worden verstevigd met zandzakken.

In de dijk langs de Elbe was een gat van meer dan 60 meter ontstaan. De twee schepen zijn niet groot genoeg om het gat volledig te dichten. Waarschijnlijk wordt daarom morgen nog een duwbak tot ontploffing gebracht.

Vanwege de sterke stroming was de actie zeer riskant. Legerhelikopters hadden voor het opblazen van de duwbakken betonnen obstakels in het water gegooid, zodat de schepen niet door de stroming zouden worden meegesleurd.

Dijkdoorbraak

De dijk bij Fischbeck was in de nacht van zondag op maandag doorgebroken. Fischbeck en andere dorpen achter de dijk kwamen volledig onder water te staan.

De hogesnelheidslijn tussen Hannover en Berlijn kon vanwege de dijkdoorbraak niet meer worden gebruikt. Treinen van en naar de hoofdstad moeten worden omgeleid en rijden met vertragingen tot drie uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl