NOS NieuwsAangepast

Rohani wint verkiezingen Iran

De hervormingsgezinde Hassan Rohani wordt de nieuwe president van Iran. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken maakte aan het eind van de middag de overwinning van Rohani bekend.

De 64-jarige Rohani heeft ruim 50 procent van de stemmen gekregen, waardoor een tweede stemronde niet meer nodig is. Hij liet de vijf conservatieve kandidaten ver achter zich. In totaal hebben 38 miljoen mensen vrijdag hun stem uitgebracht, veel meer dan werd verwacht.

Rohani, die als gematigd te boek staat, leidde in het verleden de gesprekken met het Westen over het omstreden atoomprogramma van Iran. Tijdens zijn verkiezingscampagne zei hij zich te willen inzetten voor een verbetering van de uitgesproken slechte relatie met de westerse wereld.

Feest in Teheran

In Teheran vieren mensen massaal op straat de overwinning van Rohani. Ze lopen door het centrum, terwijl de politie toekijkt. NOS-correspondent Thomas Erdbrink twittert dat ze leuzen roepen als "Lang leve de hervormingen, lang leve Rohani" en ook "Bye bye Ahmadinejad", de naam van de huidige president.

Iedereen lacht en maakt het V-teken, aldus Erdbrink. De aanhangers van Rohani dragen paarse kleren, de kleur die symbool is geworden voor hun kandidaat.

Waarschuwing

Het Iraanse staatspersbureau Fars waarschuwde eerder vandaag voor "vijandige groepen, geen aanhangers van een van de kandidaten" die erop uit zouden zijn om onrust te zaaien als de uitslag bekend is.

Na de vorige presidentsverkiezingen, in juni 2009, braken grootschalige protesten uit tegen de herverkiezing van president Ahmadinejad. De hervormingsgezinde betogingen in de daaropvolgende maanden werden met harde hand neergeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl