De coalitiepartijen gaan zich met het wetsvoorstel over de weigerambtenaar te buiten aan ideologisch gedram. Dat zei de fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer, Roel Kuiper bij het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Kuiper vindt dat VVD en PvdA door hun opstelling de sfeer in de omgang met andere partijen bederven. De ChristenUnie krijgt daardoor minder zin om zich als constructieve partner op te stellen.

Te weinig zetels

De Tweede Kamer stemde vorige maand in met een initiatiefvoorstel van D66 om de weigerambtenaar te verbieden. Alleen de christelijke partijen CDA, CU en SGP stemden tegen. Binnenkort moet de Eerste Kamer er nog over oordelen, daar hebben de christelijke partijen samen 14 van de 75 zetels. Dat is niet voldoende om het voorstel over de weigerambtenaar tegen te houden.

De opstelling van CU-fractieleider Kuiper kan gevolgen hebben voor het kabinet van VVD en PvdA. De coalitiepartijen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Zij moeten daarom steeds weer steun zoeken bij andere partijen, zoals de ChristenUnie.

STER reclame