Uit de voorlopige uitslagen van de presidentsverkiezingen in Iran blijkt dat Hassan Rohani ruim aan kop gaat. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat na het tellen van zo'n 5 miljoen stemmen.

Rohani staat in de tussenstand op iets meer dan 50 procent. De conservatieve burgemeester van Teheran Qalibaf ligt tweede met maar 15,3 procent. Nog minder stemmen krijgt de huidige nucleaire onderhandelaar Jalili. Die laatste wordt gezien als de meest anti-westerse kandidaat.

Als een kandidaat minstens 50,1 procent van de stemmen haalt, is een tweede ronde niet nodig. Het is nog niet duidelijk wanneer de einduitslag bekend wordt gemaakt. Miljoenen stemmen moeten nog worden geteld.

Minst conservatief

Rohani is de minst conservatieve van de zes presidentskandidaten. Hij is een moslimgeestelijke die een betere relatie met het Westen wil en wat meer vrijheden voor de bevolking.

Volgens correspondent Thomas Erdbrink vinden veel Iraniërs het verrassend dat Rohani aan kop gaat. "Het is absoluut niet wat iedereen had verwacht", zegt Erdbrink. "Gisteravond tekende zelfs de zes kandidaten een soort convenant waarin ze beloofden de uitslag te accepteren. Alles leek geregeld voor een kandidaat van de gevestigde orde, om te winnen zonder problemen."

Het tellen van de stemmen in Iran duurt vooralsnog veel langer dan bij de herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009. Destijds was binnen een paar uur bekend dat Ahmadinejad president zou blijven. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken in Iran gaat het tellen nu langzamer om zo accuraat en transparant mogelijk te zijn.

Opkomst

Veertig miljoen Iraniërs brachten volgens Iraanse staatsmedia gisteren hun stem uit, dat is een opkomst van ongeveer 80 procent. Door de grote opkomst bleven de stembureaus uren langer open dan gepland.

Alle kandidaten zijn aangewezen door de Raad van Hoeders van de Grondwet, die uit geestelijken en rechtsgeleerden bestaat. Een van de kandidaten volgt president Ahmadinejad op, die niet herkiesbaar is.

STER reclame