NOS NieuwsAangepast

Geopend plastic eenvoudig geseald

Het blijft onduidelijk hoe de grote examendiefstal op het Ibn Ghaldoun in Rotterdam onopgemerkt kon blijven. De eindexamens worden sinds 2011 niet meer in papieren enveloppen verpakt, maar in plastic geseald. Volgens de Dienst Uitvoering Onderwijs, die verantwoordelijk is voor de distributie van de examens, een veilige manier van verpakken.

Lex Vogelenzang van verpakkingsbedrijf Cikam laat zien hoe een geopende plasticverpakking met een eenvoudige soldeerbout vrijwel onzichtbaar weer gesloten kan worden. Of dit bij de diefstal in Rotterdam ook zo is gebeurd, is nog onbekend.

Vogelenzang snijdt de huls om een folder met een stanleymes open langs een liniaal, waardoor er een rechte snede ontstaat. Vervolgens gaat hij snel met een hete soldeerbout over het plastic heen. De verpakking is weer geseald, zonder dat je kan zien dat iemand aan de inhoud heeft gezeten.

Veiliger

Hij denkt toch dat de examendiefstal niet zo eenvoudig was: "Het zou mij verwonderen als het zo makkelijk zou gaan. Ik denk dat er toch wel wat veiligheidskenmerken in de verpakking hebben gezeten, zodat je zou kunnen zien dat ermee geknoeid is."

Het in plastic verpakken van examens kan een stuk veiliger, zegt Vogelenzang. Zijn bedrijf maakt machines voor de Amerikaanse topuniversiteit Harvard, waarmee de examens voor elke student worden gepersonaliseerd. Sjoemelen met dat systeem is heel moeilijk, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl