SP laat inhuldigingskwestie rusten

time icon Aangepast

SP-Kamerlid Van Bommel had vraagtekens bij de rol van Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg bij de samenstelling van de Commissie van In- en Uitgeleide bij de inhuldiging. Maar na contact met partijleider Roemer legt hij zich bij de gang van zaken neer.

Vannacht maakte Eerste Kamervoorzitter De Graaf bekend af te zullen treden. Hij kwam deze week in opspraak door berichten over zijn rol bij de inhuldiging van de koning. Hij zou hebben voorkomen dat PVV-leider Wilders deel uitmaakte van de Commissie van In- en Uitgeleide.

SP-Kamerlid van Bommel had ook vragen over de rol van de Tweede Kamervoorzitter. Hij zei tegen de NOS dat Van Miltenburg hem op basis van zijn dienstjaren in de Kamer benaderde om zitting te nemen in de commissie, maar dat hij daar beleefd voor had bedankt.

SGP

"Zij zei toen: dan zit ik met een probleem, want dan komt Kees van der Staaij aan de beurt. Maar uit de Eerste Kamer hebben we de heer Holdijk al, en die is ook van de SGP. Twee SGP'ers in de commissie, dat was een probleem."

Van Bommel verbaasde zich vooral over de keuze om Holdijk - "met twee keer de staat van dienst van Kees van der Staaij" - te vragen om af te zien van zijn plek in de commissie.

PVV

Hij zei niet te weten of dit was gedaan om te voorkomen dat PVV-leider Wilders aan de beurt zou komen. "Daar is niet over gesproken. Maar ze wist wel dat twee SGP'ers een probleem was en ze wist ook dat ze door moest schuiven."

Het SP-Kamerlid is inmiddels door Roemer bijgepraat over het gesprek dat Van Miltenburg gisteren met alle fractievoorzitters had. Daarin zou zij gezegd hebben dat zij inderdaad wist van het probleem van twee SGP'ers. Maar van de mogelijke intentie van Eerste Kamervoorzitter De Graaf om Wilders uit de commissie te weren, zou ze niet op de hoogte zijn geweest.

STER Reclame