Beleggers woekerpolis halen gelijk

tijd van publicatie Aangepast

Aegon heeft 30.000 beleggers te veel laten betalen voor hun polis. Dat heeft de Hoge Raad geoordeeld. Volgens de hoogste rechter heeft Aegon beleggers misleid en moet de verzekeraar de te veel betaalde premie terugbetalen en herbeleggen in de polis.

In een reactie zegt Aegon dat de uitspraak uitgevoerd zal worden voor de bij de Stichting 'Koersplan de Weg Kwijt' aangesloten groep klanten. Aegon schat in dat deze compensatie enkele tientallen miljoenen euro's zal gaan kosten.

Schadevergoeding

Volgens Godfried Sippel van de stichting gaat het om gemiddeld 1000 tot 1500 euro per beleggingspolis. De stichting procedeert al sinds 2005 om Aegon tot schadevergoeding te dwingen en is de eerste partij die tot en met de Hoge Raad zijn gelijk haalt. De Hoge Raad verwerpt het verweer van Aegon dat de woekerpoliszaak verjaard is.

De beleggers kregen eerder ook al gelijk van lagere rechters. Ze hadden belegd in de Aegon-polis Koersplan. Deze woekerpolis werd van 1987 tot 1998 naar schatting 600.000 keer verkocht. De beleggers stellen dat Aegon een veel te hoge premie rekende voor de overlijdensrisicoverzekering.

6,5 miljoen

In de jaren 90 tot begin deze eeuw zijn 6,5 miljoen woekerpolissen verkocht. Dat zijn beleggingsproducten met een levensverzekeringspolis die zo vol verborgen kosten zaten dat er te weinig geld overbleef om te beleggen.

Veel kopers dreigen na afloop van de polis met een schuld te blijven zitten. De grote verzekeraars hebben intussen een compensatieregeling getroffen, maar veel klanten zijn ontevreden over de hoogte ervan.

De Stichting 'Koersplan de weg kwijt' procedeert al sinds 2005 om Aegon tot schadevergoeding te dwingen.

Heeft u een woekerpolis? Lees hier meer over de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad.

STER Reclame