Verschillende bronnen in Den Haag zeggen dat de partijleiding van de VVD heeft aangedrongen op het vertrek van Fred de Graaf als voorzitter van de Eerste Kamer.

Gisteravond was er bewindspersonenoverleg van de partij. Daar is over de zogenoemde inhuldigingskwestie gesproken. De conclusie zou zijn dat de positie van de senaatsvoorzitter onhoudbaar was geworden.

'Eigen beslissing'

VVD-prominenten houden zich op de vlakte over de kwestie. Partijleider Rutte zei voor aanvang van de wekelijkse ministerraad dat het echt de eigen beslissing van De Graaf was om op te stappen. "Natuurlijk is er op zo'n moment als VVD'ers onder elkaar contact. Maar over de inhoud van daarvan kan ik geen mededelingen doen."

Fractievoorzitter Hermans van de VVD in de Eerste Kamer zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de voorzitter mans genoeg is om zijn eigen besluiten te nemen. "En dat heeft hij ook gedaan."

Integriteit

De Graaf liet rond middernacht weten dat hij aanstaande dinsdag zijn functie als voorzitter neerlegt. Hij blijft nog wel Eerste Kamerlid. Hij zei dat de discussie rond zijn persoon niet meer zal overgaan en dat zijn integriteit in het geding is.

De Graaf kwam deze week in opspraak door berichten over zijn rol bij de inhuldiging van de koning. Hij zou hebben voorkomen dat PVV-leider Wilders deel uitmaakte van de Commissie van In- en Uitgeleide in de Nieuwe Kerk.

STER reclame