Rusland veroordeelt het plan van de Verenigde Staten om wapens te leveren aan de opstandelingen in Syrië. Gisteravond laat werd bekend dat president Obama de oppositie wil bewapenen met kleine vuurwapens en munitie.

Obama nam het besluit omdat hij bewijs zou hebben dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet tegen de oppositie, waaronder het gifgas sarin. Een belangrijke veiligheidsadviseur van Obama zegt dat de president heeft besloten om de militaire steun aan de oppositie in "omvang en schaal" te vergroten.

Voorzichtig

In Rusland wordt de Amerikaanse stap veroordeeld. Volgens de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema is het verhaal van de chemische wapens verzonnen door Amerika. Hij trekt de vergelijking met de massavernietigingswapens die Saddam Hoessein zou hebben gehad, maar waarvan het bestaan nooit is aangetoond.

Het is nog niet bekend wat voor wapens het Witte Huis precies aan de Syrische opstandelingen wil leveren. Antitank-raketten, die de oppositie graag wil, zijn volgens de Amerikaanse ambtenaren eventueel mogelijk, maar luchtdoelraketten zijn uitgesloten. Verwacht wordt dat de VS voorzichtig zal opereren en dat er veel overlegd wordt met internationale bondgenoten.

Wapenembargo

In de VS woedt al een lange tijd een politiek debat over steun aan de Syrische oppositie. Een voorstel van David Petraeus vorig jaar, toen nog directeur van de CIA, haalde het niet omdat Obama zich niet wilde mengen in een oorlog in het Midden-Oosten.

Eind vorige maand besloot de Europese Unie het wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen, maar tot nu toe is er nog geen lidstaat met leveranties begonnen. Ook Nederland heeft geen plannen in die richting.

STER reclame