Voorzitter Eerste Kamer stapt op

time icon Aangepast

Voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer stapt op. Volgende week dinsdag legt hij zijn functie neer, zo liet hij rond middernacht weten. Volgens De Graaf zal de discussie over zijn persoon niet meer weggaan. Hij blijft wel voor de VVD in de Eerste Kamer zitten.

De Graaf kwam deze week in opspraak door berichten over zijn rol bij de inhuldiging van de koning. Hij zou hebben voorkomen dat PVV-leider Wilders deel uitmaakte van de commissie van in- en uitgeleide in de Nieuwe Kerk.

Hoewel hij dit woensdag tegensprak, vindt De Graaf dat zijn integriteit in het geding is en dat hij niet langer als voorzitter kan functioneren.

Twee factoren

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen van de NOS hebben twee factoren een rol gespeeld bij het besluit van De Graaf. De eerste is het overleg van de VVD-bewindslieden in het kabinet van gisteravond. "Daar is ongetwijfeld gesproken over zijn positie en geconcludeerd; die is eigenlijk niet langer houdbaar", zegt Fresen.

Verder was van belang de aankondiging van de PVV-fractie in de Eerste Kamer dat ze volgende week over de positie van De Graaf wil praten en daarbij een motie van wantrouwen voorbereidt. "Dat kan je als voorzitter van de Kamer niet hebben, dat overleef je niet", aldus Ron Fresen.

STER Reclame