NOS NieuwsAangepast

Heerenveen onder toezicht

De gemeente Heerenveen staat onder preventief toezicht van de provincie Friesland. Aanleiding daarvoor zijn de financiële problemen van de gemeente. Alle besluiten met financiële gevolgen moeten vanaf nu eerst door de provincie worden goedgekeurd.

Heerenveen kwam financieel in de problemen door het afwaarderen van grond door de gemeente. Dat leverde een verlies van 79,5 miljoen euro op. Ook de toename van het aantal bijstandsuitkeringen drukt zwaar op de begroting.

De komende jaren wordt er dan ook flink bezuinigd; zo zullen er minder subsidies worden uitgekeerd. De gemeente doet niet meer aan kwijtschelding en de reserves van de gemeente worden gebruikt om de schuld te dekken.

"Uitdaging"

De Friese stad ziet de onder toezichtstelling zelf als "een uitdaging op weg naar een kloppend huishoudboekje". De vestiging van drie zuivelbedrijven en de bouw van een magazijn van een grote supermarktketen gaan volgens de gemeente voor veel arbeidsplaatsen zorgen. De gemeente verwacht dat dat een belangrijke impuls oplevert voor Heerenveen.

Over tien jaar moet Heerenveen van de provincie weer positieve cijfers hebben en algemene reserves van 2,5 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl