NOS NieuwsAangepast

Rambam-journalisten niet vervolgd

Journalisten van het VARA-programma Rambam worden niet vervolgd voor het plegen van identiteitsfraude.

Ze hebben de identiteitsfraude volgens het Openbaar Ministerie gepleegd om een maatschappelijk probleem duidelijk te maken, namelijk dat het vrij makkelijk is om fraude te plegen met identiteitskaarten. Het maatschappelijk belang is daarmee groter dan het strafrechtelijk belang.

Twee Amsterdamse stadsdelen deden begin dit jaar aangifte tegen de journalisten. Die hadden twee keer geprobeerd om een identiteitskaart aan te vragen met de pasfoto van iemand anders. In januari lukte dat. Met die kaart ging de journalist met een collega in ondertrouw.

Niet strafbaar

Officieel trouwen lukte niet, omdat de fraude werd ontdekt toen een andere collega in februari ook een pas aanvroeg met een foto van een ander. Ze werd betrapt door een baliemedewerker. Toen bleek dat het de maand ervoor wel was gelukt, moest haar collega zijn identiteitskaart inleveren.

Het OM vindt dat de fraude in dit geval niet strafbaar is, omdat het noodzakelijk was om aan te kunnen tonen dat op deze manier een andere identiteit aan te nemen is. Bovendien hebben de journalisten het aantal delicten beperkt gehouden en zijn ze er niet onnodig lang mee doorgegaan.

Het OM vindt wel dat de Rambam-journalisten de valse kaart eerder hadden kunnen teruggeven aan de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl