ATS: sabotage in het mulle zand

time icon Aangepast

Een al dan niet dichtgedraaide benzinekraan besliste de GP van Valkenswaard in 1987. Het incident wakkerde de rivaliteit tussen de toonaangevende motorcrossers Dave Strijbos en John van den Berk verder aan. Andere Tijden Sport zoekt uit wat er precies is gebeurd in die tweede manche in de 125cc.

Halverwege de jaren tachtig spreken de Nederlandse motorcrossers een flink woordje mee in de 125cc-klasse.

De helden van 1987 heten Dave Strijbos en John van den Berk. Strijbos is het jaar ervoor wereldkampioen geworden, vlak voor landgenoot Van den Berk.

Het nieuwe seizoen begint met de GP van Valkenswaard, waar zich 20.000 toeschouwers verzameld hebben om de strijd tussen beide Nederlandse giganten van nabij te volgen. De eerste manche wordt gewonnen door regerend wereldkampioen Strijbos, maar in de tweede manche heeft hij een slechte start. Van den Berk is als eerste weg. Na een half uur heeft Strijbos zich teruggevochten van de achtste naar de tweede plek. Hij zit zijn rivaal op de hielen.

Vereende krachten

Dan gebeurt het: als Strijbos zijn machine voor die van Van den Berk zet om hem in te halen, raken ze elkaar. Ze vallen en de motoren liggen in elkaar verstrengeld op de grond. Beide coureurs krijgen de machines niet ontward. Een aantal toeschouwers helpt hen. Met vereende krachten krijgen ze de motoren uit elkaar en de twee coureurs springen er weer op.

Van den Berk is als eerste weg, maar even verderop slaat zijn motor af. Strijbos gaat hem voorbij en ook nog een andere Nederlander, Pedro Tragter, ziet hij langs snellen. Het duurt even voordat Van den Berk merkt dat zijn benzinekraan is dichtgedraaid. Hij draait 'm weer open en wordt uiteindelijk derde.

Vete

De vraag na afloop is natuurlijk: wie heeft de kraan dichtgedraaid? Is dat een van die zogenaamde helpers uit het publiek geweest, een fan van Strijbos? Hoe dan ook, na dit incident wordt de vete tussen Strijbos en Van den Berk heviger dan ooit.

Nooit is helemaal boven water gekomen wat er nu precies is gebeurd. Klopt het verhaal van de benzinekraan eigenlijk wel? En was het dan inderdaad een helper uit het publiek die dat had gedaan en wie was dat dan wel? Andere Tijden Sport doet een poging het mysterie van het 'benzinekraanincident' te ontrafelen.

Zondag, 22.15 uur

Andere Tijden Sport zendt 'Sabotage in het mulle zand' zondag 16 juni vanaf 22.15 uur uit op Nederland 1 en nos.nl.