NOS NieuwsAangepast

Volgende Dalai Lama een vrouw?

Zie je het al voor je, een vrouwelijke paus? Of een vrouwelijke Dalai Lama? Dit zou zomaar niet alleen meer verbeelding kunnen zijn. De volgende Dalai Lama kan namelijk net zo makkelijk een vrouw zijn, als het aan de huidige ligt.

"De tijdsgeest vraagt om een vrouw, dus waarom zou mijn opvolger dit dan niet zijn? ", zo vraagt de boeddhistische geestelijk leider zich af in een interview. "Vrouwen hebben meer gevoel voor andermans welzijn".

Tenzin Gyatso is de naam van de Dalai Lama die dit zegt. Hij is de veertiende, mannelijke geestelijk leider. Nog nooit is de reïncarnatie van de Dalai Lama als vrouw geboren. Maar daar kan verandering in komen als Gyatso overlijdt.

De huidige Lama heeft al eerder dingen gezegd over zijn reïncarnatie. In 2004 zei hij dat er misschien geen enkele opvolger zou komen. Veel eerder al, in de jaren '90, beweerde hij dat hij in een vrij land zou reïncarneren, niet in onderdrukt land zoals Tibet. Hij heeft zelfs ooit gezegd dat hij misschien wel reïncarneert in een computer:

En in 2011 zei hij dat als hij negentig is, gaat overleggen met andere invloedrijke boeddhisten of er wel een nieuwe Dalai Lama moet komen. Maar dat duurt nog wel even, want de boedhistisch leider is nu pas 78.

Hoe wijs je een nieuwe Dalai Lama aan:

Bij het overlijden van de huidige Dalai Lama begint de zoektocht naar een nieuwe. Die nieuwe Dalai Lama moet een reïncarnatie zijn van zijn voorganger. Daarom moet hij geboren zijn rond de tijd dat de vorige Dalai Lama overleed. Aanwijzingen uit het leven van een monnik, zoals dromen, moeten leiden naar de nieuweling.

Het duurt vaak zo'n drie jaar voordat de nieuwe leider is gevonden. Zodra dat is gelukt moet diegene nog een paar testjes doen om zeker te zijn dat het echt om de reïncarnatie van de Dalai Lama gaat. De jongeling moet bijvoorbeeld spullen van zijn voorganger herkennen.

Door: Loes

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl