De Onderwijsinspectie vindt het nog te vroeg om iets te zeggen over de toekomst van de Ibn Ghaldoun-school. Die islamitische scholengemeenschap in Rotterdam is de spil in het schandaal met de uitgelekte eindexamens.

Hoofdinspecteur Rick Steur zei in het Radio 1 Journaal dat daarvoor eerst het onderzoek van het Openbaar Ministerie moet worden afgewacht.

Volgens Van der Steur staat inmiddels wel vast dat de verspreiding van de examenopgaven in ieder geval tot buiten de regio Rotterdam is gegaan. Scholen is gevraagd om heel precies te kijken naar verdachte patronen of opmerkelijke uitslagen bij de gemaakte eindexamens.

Spijtoptanten

De procedure voor de inkeerregeling, waarbij spijtoptanten zich kunnen melden bij hun schoolleiding, is gisteravond opgesteld en wordt vandaag online gezet en naar alle scholen gestuurd.

Leerlingen die zichzelf willen aangeven, moeten dat persoonlijk doen. Als ze minderjarig zijn, liefst samen met hun ouders, zegt Van der Steur.

Op basis van die verklaring kan het examen ongeldig worden verklaard, en krijgt de leerling een nieuwe kans. De verklaring wordt tegelijkertijd wel doorgestuurd naar de politie.

Lichte straf

Steur denkt wel dat het voor leerlingen die "nooit eerder gekke dingen hebben gedaan", bij een goed gesprek zal blijven, of een heel lichte straf.

Om te voorkomen dat er volgend jaar opnieuw problemen ontstaan met de examens, gaat de inspectie beter toezien op de manier waarop de examens op de scholen worden verzegeld. De distributie verloopt eigenlijk altijd goed, aldus Steur. Hij noemt het "merkwaardig" dat de school in Rotterdam niet heeft gemerkt dat de verzegeling was verbroken.

STER reclame