PVV-leider Wilders wil opheldering van de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer over de gang van zaken rond de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Volgens de Volkskrant heeft Eerste Kamervoorzitter De Graaf een kunstgreep toegepast om te voorkomen dat Wilders lid zou worden van de Commissie van In- en Uitgeleide, tijdens de Verenigde Vergadering in de Nieuwe Kerk. De Graaf zou dat hebben gedaan vanwege de problematische relatie van Wilders met het koninklijk huis. Volgens de krant wilde de voorzitter vermijden dat Wilders in de kerk naast de koning zou verschijnen.

In overleg met Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg was de Commissie samengesteld op basis van anciënniteit: de leden die het langst in de Eerste of Tweede Kamer zitten, hadden de meeste kans om erin te komen. Daarbij gold ook dat de leden een verschillende politieke kleur moesten hebben.

'Smerige VVD-truc'

Volgens de Volkskrant zou Wilders na een ingewikkelde selectie aan de beurt te zijn, maar op verzoek van De Graaf zou daar een stokje voor zijn gestoken. SGP-Eerste Kamerlid Holdijk stond zijn plaats af aan VVD'ster Dupuis en daardoor kon SGP-Tweede Kamerlid Van der Staaij de plek innemen van Wilders.

De PVV wil weten of het verhaal klopt. Als het waar is, vindt Wilders dat De Graaf niet onpartijdig is en dat hij moet opstappen. Hij vindt het totaal onacceptabel en spreekt van een "smerige VVD-truc". Wilders benadrukt dat hij de fractievoorzitter is van de grootste oppositiepartij. Hij wil ook weten wat de rol was van Van Miltenburg was. Toevallig heeft hij morgen een kennismakingsgesprek met de koning. Hij is benieuwd of Willem-Alexander en dan nog iets over zal zeggen.

Man-vrouw-verdeling

In een reactie zegt de woordvoerder van De Graaf dat bij de samenstelling van de Commissie behalve naar anciënniteit ook gekeken is naar een goede man-vrouw-verdeling. "Vooral om die reden heeft Holdijk zijn plaats afgestaan aan Dupuis en Van der Staaij zit langer in de Kamer dan Wilders. Dus op die manier zijn we helemaal niet aan Wilders toegekomen," zegt de woordvoerder.

De Graaf erkent wel dat in zijn achterhoofd speelde dat het beeld van Wilders naast de koning veel aandacht zou trekken en dat hij dat liever niet wilde. Maar hij benadrukt dat de PVV-voorman gewoon in de commissie was gekomen als de Tweede Kamer hem had voorgedragen.

STER reclame