Een 21-jarige man uit Den Bosch die afgelopen weekend overleed na xtc-gebruik, had vervuilde pillen geslikt. Volgens verslavingskliniek Novadic-Kentron blijkt uit onderzoek dat de levensgevaarlijke stof PMMA in de pillen zat.

Bij xtc met PMMA treedt het effect veel later op. Daardoor kunnen gebruikers denken dat de pil niet werkt en slikken ze er nog een. Uren later kunnen ze last krijgen van bijvoorbeeld een verhoogde hartslag.

Trimbos-instituut

De beige pil is te herkennen aan een doodshoofdlogo. Waarschijnlijk hebben de makers ervan er PMMA in verwerkt vanwege een gebrek aan MDMA, de werkzame stof van xtc.

Novadic-Kentron begint deze week een flyeractie in Noord-Brabant om mensen te waarschuwen voor de vervuilde xtc-pillen. "Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat deze tabletten op grote schaal op de markt zijn gebracht en wordt er regionaal gewaarschuwd", staat in een bericht van de verslavingsinstelling.

Het Trimbos-instituut waarschuwt al enkele jaren voor de vervuilde pillen. De afgelopen jaren zijn in Europa meerdere mensen omgekomen na het slikken van xtc met PMMA.

STER reclame