NOS NieuwsAangepast

"Meer onthullingen Snowden"

De Britse krant The Guardian heeft meer onthullingen aangekondigd van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Die heeft volgens de krant duizenden documenten doorgespeeld, waarvan er tientallen nieuwswaardig zijn.

Snowden maakte dit weekend bekend dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA met het programma PRISM op grote schaal telefoon- en internetgegevens verzamelt. Onbekend is waar Snowden zich bevindt. Zijn laatste bekende verblijfplaats is Hongkong. Journalisten zijn daar massaal naar hem op zoek gegaan, maar ze hebben hem niet kunnen vinden.

Schending

Na zijn dienstverband bij de buitenlandse inlichtingendienst CIA ging Snowden aan de slag bij het particuliere bedrijf Booz Allen Hamilton. Met zijn CIA-bevoegdheid kon hij daar naar eigen zeggen doorgaan met het afluisteren van vrijwel iedereen die hij maar wilde. Booz ontsloeg Snowden maandag wegens zijn onthullingen.

De Amerikaanse justitie wil Snowden vervolgen wegens schending van de geheimhoudingsplicht of mogelijk wegens spionage. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden gaat een stap verder. Hij wil Snowden voor de rechter brengen wegens verraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl