1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Spel van kat en muis op Taksimplein

De politie in Istanbul heeft vanavond diverse charges uitgevoerd om betogers van het Taksimplein te krijgen.

Rond 19.15 uur werd het plein met behulp van traangas schoongeveegd, maar kort daarna stroomde het plein weer vol met mensen. Dat patroon herhaalde zich een uur later.

De gouverneur van Istanbul zegt dat de politieacties pas stoppen als "ondergeschikte demonstranten" zijn vertrokken en het plein veilig is voor burgers.

Op het Taksimplein is het de hele dag al onrustig. Vanochtend werden demonstranten al van het plein verjaagd en werden barricades verwijderd.

Opgeofferd

Vooral aan het einde van de middag kwamen veel betogers weer naar het plein, voornamelijk mensen die uit hun werk kwamen. Daarna volgde aan het begin van de avond een eerste actie met traangasgranaten van de politie.

Het is niet bekend hoeveel gewonden bij de acties van vandaag zijn gevallen.

Het is nog onduidelijk of een gesprek tussen de Turkse premier Erdogan met de initiatiefnemers van de bezetting bij het nabijgelegen Gezipark morgen doorgaat.

De bezetters wilden met hun actie voorkomen dat het park wordt opgeofferd aan nieuwbouw. Naar eigen zeggen staat hun actie los van de gewelddadige protesten op het Taksimplein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl