NOS NieuwsAangepast

Griekse publieke omroep op zwart

De Griekse regering heeft besloten de publieke omroep ERT in zijn huidige vorm onmiddellijk op te heffen. De zenders zijn op zwart gegaan. De journalisten en andere medewerkers zijn naar huis gestuurd.

De bedoeling is om later een doorstart te maken met minder medewerkers.

Trojka

Een regeringswoordvoerder gaf als reden voor de sluiting de corruptie en mismanagement bij de omroep. Hij noemde de omroep een "haven van verspilling." In Griekenland wordt de sluiting vooral gezien als een bezuinigingsmaatregel.

Griekenland moet van de trojka (het IMF, de Europese Unie en de Europese Centrale Bank) de publieke sector dit jaar met 2000 banen en voor het eind van volgend jaar met 15.000 banen inkrimpen.

Een fractie

Bij de Griekse publieke omroep ERT werken 2800 mensen. Het is niet duidelijk hoeveel medewerkers na de doorstart nog een baan zullen hebben, maar Griekse media gaan ervan uit dat slechts een fractie van de mensen mag blijven.

De medewerkers accepteren de bezuinigingsmaatregel niet. Ze hebben het hoofdkantoor van de omroep bezet en zeggen dat ze 24 uur per dag blijven uitzenden. De ERT heeft drie televisiezenders, een radiozender en een satelietzender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl