Een reeks van bomaanslagen en zelfmoordaanslagen in Irak heeft aan meer dan 70 mensen het leven gekost. De dag begon met gecoördineerde aanslagen op markten ten noordoosten van Bagdad.

In de avond waren vooral politieposten in Mosul doelwit van terroristen. Bij een aanval op het hoofdbureau van politie vielen 24 doden. Vermoed wordt dat de soennitische terreurorganisatie De Islamitische Staat Irak achter het geweld van vandaag zit. Die groepering wordt in verband gebracht met al-Qaida. Drie bomauto's ontploften tegelijkertijd op groente- en fruitmarkten in de provincie Diyala. Ten noorden van Bagdad was er 's middags ook een aanslag op een vismarkt.

Sjiieten

Het geweld in Irak van dit jaar roept herinneringen op aan het gewelddadige jaar 2008. Gevreesd wordt dat het sektarische geweld niet meer kan worden beëindigd en dat het land afstevent op een bijna-burgeroorlog zoals in de jaren 2006 en 2007.

Door de burgeroorlog in het buurland Syrië lijkt het geweld in Irak alleen verder te escaleren. Iraakse militanten die banden hebben met al-Qaida vechten aan de kant van de Syrische rebellen, terwijl militante sjiieten de kant kiezen van het regime van president Assad. In Irak wordt dat conflict verder uitgevochten.

STER reclame