Mannelijke machinisten en conducteurs met een rok aan. Je kon ze afgelopen weekend nog bewonderen in Zweden, maar dat gaat niet lang meer duren: werkgever Arriva staat de korte broek binnenkort weer toe.

Dertien treinmachinisten ruilden hun lange broek in voor een rok, omdat ze van hun baas geen korte broek mochten dragen. De dameskleding kon niet worden verboden, omdat dat seksediscriminatie zou zijn.

Het opmerkelijke nieuws werd opgepikt door media vanuit de hele wereld. "Heel gek om te bedenken dat dit begon met een verhaaltje in een plaatstelijke krant, maar wereldwijd werd opgepikt", zegt protestleider Martin Åkersten. Hij kreeg belletjes vanuit onder meer de VS, Groot-Brittanië en Duitsland.

Het wereldnieuws is Arriva blijkbaar niet ontgaan. Ze gaan in gesprek met de vakbond over het aanpassen van het uniform, melden Zweedse media. BBC News was ook benieuwd naar de mannen in rokken en maakte er een reportage over. Die vind je hier.

Geen korte broek!

Ov-maatschappij Arriva nam de spoorlijn in januari over en schafte toen de korte broek bij het uniform af, omdat die niet netjes genoeg zou zijn. De machinisten namen zich toen al voor om een rok te gaan dragen bij warmer weer.

De machinisten kregen af en toe misschien wat vreemde blikken vanwege het damestenue, maar ze hebben hun doel bereikt. Åkersten zegt dat hij het bijzondere uniform niet gaat missen: "Ik ben blij dat ik een korte broek krijg. Daar ging het me tenslotte om."

STER reclame