De Zweedse treinmachinisten die uit protest een rok droegen, mogen binnenkort de dameskleding inwisselen voor een korte broek.

Werkgever Arriva is gezwicht en zal binnenkort het mannenuniform aanpassen aan het warme weer.

Discriminatie

Het opmerkelijke Zweedse protest was dit weekend wereldnieuws: dertien treinmachinisten kozen ervoor om een rok te dragen, omdat Arrivia een korte broek niet gekleed genoeg vond en dus verbood. De dameskleding kon niet worden verboden, omdat dat seksediscriminatie zou zijn.

Arriva heeft nu toegezegd in gesprek te zullen gaan met de vakbond, melden Zweedse media. Er moet dan zo snel mogelijk een aanpassing van het uniform komen.

Grappig

"Heel gek om te bedenken dat dit begon met een verhaaltje in een plaatselijke krant, maar wereldwijd werd opgepikt", zegt protestleider Martin Åkersten. Hij is gebeld door media uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Duitsland.

Een woordvoerder van Arriva zegt het nu weer over treinen en bussen te willen hebben. "Maar ik begrijp alle aandacht. Het is een grappig verhaal."

Åkersten zegt het bijzondere uniform niet te zullen missen. "Ik ben blij dat ik een korte broek krijg; daar ging het me tenslotte om."

STER reclame