Oppositie: kernwapens kunnen weg

Aangepast

Verschillende oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen dat de kernwapens die op luchtmachtbasis Volkel liggen, daar weggehaald worden. Ze reageren daarmee op de onthullingen van oud-premier Lubbers.

De SP-fractie in de Tweede Kamer vindt het opmerkelijk dat Lubbers heeft bevestigd dat er kernwapens in Nederland liggen opgeslagen. Er is in een publicatie van de NAVO wel naar verwezen maar daarbij werd niet gezegd hoeveel het er zijn en hoe zwaar, zei Kamerlid Harry van Bommel bij de KRO op Radio 1.

Van Bommel vindt het ook opmerkelijk dat Lubbers zegt dat ze verouderd zijn en dat ze weg kunnen. Hij is het daar helemaal mee eens. De SP wil dat daarover een besluit wordt genomen voordat de Amerikanen hun arsenaal in Nederland hebben gemoderniseerd.

Oud nieuws

Volgens van Bommel heeft de huidige minister Timmermans van Buitenlandse Zaken in 2005 zelf ook gezegd dat de kernwapens uit Nederland moeten verdwijnen. Hij zal hem daar dinsdag bij het vragenuur in de Tweede Kamer aan herinneren.

Ook D66, 50Plus en het CDA willen dat de atoombommen worden weggehaald. Kamerlid Knops van het CDA noemt de uitspraken van Lubbers oud nieuws. "Was al lang bekend. Zijn militair verouderd. Dus opruimen zou ik zeggen", schrijft hij op Twitter.

STER Reclame