NOS NieuwsAangepast

Lubbers: 22 atoombommen Volkel

Op vliegbasis Volkel liggen 22 Amerikaanse kernwapens in ondergrondse kluizen. Dat zegt oud-premier Lubbers in een documentaire van National Geographic (vanaf minuut 25). De bommen zouden verdeeld zijn over elf kluizen, die liggen onder bunkers voor F16-straaljagers.

De opslag van kernwapens in Volkel is al een paar keer gesuggereerd, maar is nooit bevestigd door het kabinet.

In de documentaire 'De Tijd Vliegt' zegt Lubbers dat hij in 1963 zelf betrokken was bij de registratie van de kernwapens. Hij adviseerde zijn kolonel om de wapens niet apart te kenmerken; dat zou te veel opvallen.

Malle dingen

Lubbers was premier van 1982 tot 1994 en kreeg in die tijd regelmatig te maken met demonstraties tegen kernwapens. Hij zegt dat hij er nooit rekening mee heeft gehouden dat de wapens gebruikt zouden worden.

Ook zegt de oud-premier dat hij nooit had gedacht dat "die malle dingen" nog steeds in Volkel zouden liggen.

Een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht zegt verbaasd te zijn over de uitlatingen van Lubbers. "Hierover worden nooit uitspraken gedaan. Hij weet dat als oud-premier ook." Volgens de woordvoerder valt het al of niet aanwezig zijn van kernwapens onder staatsgeheimen.

Demonstraties

In 2010 drong de Tweede Kamer al aan op het verwijderen van de wapens uit Volkel. Toen werd er ook gedemonstreerd op de vliegmachtbasis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl