NOS NieuwsAangepast

Hoogwater bereikt Noord-Duitsland

Na het zuiden en het oosten van Duitsland bereidt nu het noorden zich voor op overstromingen. Verwacht wordt dat het waterpeil van de Elbe in de deelstaten Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Brandenburg morgen de hoogste stand bereikt. Nu al staat het water op veel plaatsen op recordhoogte.

Ten noorden van Maagdenburg is vannacht een dijk doorgebroken. Het dorp Fischbeck staat volledig onder water. Duizend bewoners van Fischbeck en omliggende dorpen zijn geëvacueerd.

De dijk lag dicht bij een spoorbrug die wordt gebruikt door hogesnelheidstreinen tussen Hannover en Berlijn. Het treinverkeer ligt stil; ook de treinen van Berlijn naar Amsterdam rijden niet. Intercity's van Nederland naar Berlijn rijden niet verder dan Hannover.

Uitgescholden

Iets verderop is de Havelpolder onder water gezet. De autoriteiten hopen dat de piek in de waterstand daardoor 30 tot 40 centimeter lager uitvalt. In Lauenburg, 50 kilometer ten oosten van Hamburg, is de binnenstad geëvacueerd. Ook in andere dorpen langs de Elbe zijn inwoners in veiligheid gebracht.

In Maagdenburg lijkt het ergste inmiddels achter de rug. De waterstand is sinds gistermiddag 30 centimeter gezakt, maar staat nog altijd hoger dan tijdens de Jahrhundertflut in 2002.

Minister De Maizière van Defensie werd gisteren bij een bezoek aan de stad uitgescholden door boze bewoners. Die zeggen dat ze niet goed over de evacuatie van hun wijk zijn geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl