De Amerikaanse justitie is een onderzoek begonnen naar het lekken van gedetailleerde informatie over de internet- en telefoononderzoeken van de geheime dienst NSA. De NSA had om het onderzoek gevraagd. Justitie wil er verder niets over zeggen. Ook het Witte Huis wil niet reageren.

De bekendmaking van justitie komt enkele uren nadat de 29-jarige oud-CIA-medewerker Edward Snowden had onthuld dat hij de informatie over de geheime onderzoeksprogramma's had gelekt naar The Guardian en The Washington Post.

Snowden werkt nu voor het ict-consultantsbureau Booz Allen, een bedrijf met 24.000 medewerkers dat de Amerikaanse overheid als klant heeft. De werkgever zegt dat Snowden minder dan drie maanden in dienst is, en lid is van een team dat werkt op Hawaïi. Booz Allen zegt alle medewerking te zullen geven aan het onderzoek in deze zaak en stelt geschokt te zijn dat "dit individu beweert dat hij geheime informatie heeft gelekt".

Hongkong

In een filmpje dat is opgenomen op een hotelkamer in Hongkong zegt Snowden dat hij niet wil leven in een samenleving "waarin alles wat ik zeg en doe wordt vastgelegd". Als medewerker van de CIA was hij naar eigen zeggen in staat om alle gewenste mails, creditcards, telefoongesprekken en internetwachtwoorden in te zien.

Snowden is naar eigen zeggen naar buiten getreden omdat hij teleurgesteld is dat president Obama op dit punt het beleid van Bush voortzet. Hij zegt dat hij besefte deel uit te maken "van iets dat meer kwaad dan goed deed". Hij werkte tot 2009 bij de CIA, daarna vertrok hij naar Dell en vervolgens naar Booz Allen. Volgens hem geeft hij voor de goede zaak een leven op waarin hij 200.000 dollar per jaar verdiende.

Sinds 20 mei zit Snowden in Hongkong. Hij is daar omdat hij gelooft dat Hongkong "de dictaten van de VS" kan weerstaan. Of het hem veel zal helpen is de vraag, want Hongkong heeft een uitleveringsverdrag met de VS.

Bradley Manning

De oud-CIA'er wil zichzelf niet vergelijken met Bradley Manning, de Amerikaanse militair die geheime documenten lekte via WikiLeaks. Snowden zegt Manning weliswaar te bewonderen, maar benadrukt dat hij zelf absoluut geen informatie heeft gelekt die anderen in gevaar brengt.

Snowden zegt dat hij eventueel asiel wil aanvragen op IJsland. WikiLeaks zegt dat het hem daarbij alle mogelijk hulp wil verlenen.

STER reclame