NOS NieuwsAangepast

Motorclub dient klacht in bij minister

Door verslaggever Peter ter Velde

Motorclub Black Sheep heeft een klacht ingediend bij minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Twee leden van de club moeten hun baan opgeven omdat ze lid zijn van Black Sheep.

De advocaat van de Black Sheep, Michael Ruperti, eist inzage in alle rapporten van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat de motorclub zich inderdaad inlaat met illegale praktijken. Ook heeft hij klachten ingediend bij de Nationale Ombudsman en bij het College voor de Rechten van de Mens. Het hangt af van de uitkomst van deze procedures of er meer juridische stappen volgen.

Harde aanpak

Begin vorig jaar is onder leiding van het ministerie een harde aanpak ingezet tegen de zogeheten 'outlawbikers', waar ook de Hell's Angels en Satudarah onder vallen. Motorclub Black Sheep, met afdelingen in onder meer Heerenveen en Ede, zegt dat "de gehele MC en alle individuele leden de wetten en regelgeving van Nederland respecteren".

De motorclub is de eerste van de negen door de overheid aangewezen Outlawbikersclubs die juridische stappen aankondigt.

Eén lid van de motorclub is beveiliger, maar mag niet meer werken bij een overheidsinstelling omdat de Black Sheep "in een adem wordt genoemd met grotere verenigingen, zoals de Hell's Angels en Satudarah".

Direct en indirect

De beveiliger kreeg te horen dat de Outlawbikersclubs "direct en indirect in verband gebracht worden met normoverschrijdend gedrag en criminele activiteiten". "Het imago van deze motorclubs en haar leden is slecht en laat zich niet combineren met het zijn van beveiliger", zo schreef de politie hem.

Een ander clublid verricht voor een bedrijf werkzaamheden in politiebureaus. Ook hij mag dat werk niet meer doen. "Voor alle duidelijkheid: wij beschuldigen u niet van criminele handelingen. Echter het imago van deze MC's en haar leden is slecht", zo kreeg hij te horen.

Geen juridische grondslag

Volgens advocaat Ruperti kan dit zo niet. "Het optreden van de overheid, de berichtgeving en de uitlatingen in de media waaraan meerdere autoriteiten en diensten zich schuldig maken, ontberen elke juridische grondslag."

Ruperti heeft het afgelopen half jaar intensief onderzoek gedaan bij de Black Sheep. Volgens hem is er geen sprake van criminele activiteiten. "Het gaat om rond de zestig leden die op een enkeling na een gewone baan hebben en hun gezinnen onderhouden. Daarnaast zijn ze lid van de motorclub. Op geen enkele wijze laat men zich in met criminaliteit."

Geen reden

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie: "Het enkele feit dat iemand lid is van een motorclub, zonder dat er sprake is van relevante justitiële antecedenten, kan geen reden zijn om een Verklaring Omtrent Gedrag te weigeren."

Volgens het ministerie is de harde aanpak uitsluitend van toepassing op "diegenen die de wet- en regelgeving aan hun laars lappen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl