NOS NieuwsAangepast

Duizenden vluchten voor de Elbe

In het oosten van Duitsland zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen voor het water van de Elbe. De waterstand in de Elbe en de zijrivieren heeft ten noorden van Dresden de hoogste stand bereikt die ooit is gemeten. En het einde is nog niet in zicht. Het waterpeil stijgt 5 à 10 centimeter per uur en vanaf vanmiddag tot dinsdag wordt opnieuw zware regenval verwacht.

Grote delen van Maagdenburg staan onder water. Het water loopt over de kademuren de stad in. Een wijk van 3000 mensen is geëvacueerd. De Elbe staat in Maagdenburg meer dan vijf meter hoger dan normaal en bijna een meter hoger dan tijdens de Jahrhundertflut van 2002.

Dijken verzadigd

Meer naar het noorden in Wittenberge moeten 1500 mensen hun huis uit. Veel dorpen langs de Elbe en de Saale zijn verlaten.

Gevreesd wordt ook dat dijken zo verzadigd raken dat ze het begeven.

Zandzakken

Ook Nedersaksen maakt zich op voor het hoge water van de Elbe. Daar wordt de hoogste waterstand pas woensdag en donderdag verwacht. Dijken en kades worden opgehoogd met zandzakken.

In Saksen is het water in de Elbe alweer aan het dalen, maar zitten nog altijd duizenden mensen in de noodopvang. Onder meer Dresden kampt met stroomstoringen.

Boedapest

Ook langs de Donau in Beieren is het ergste achter de rug. Daar zijn de hulpdiensten bezig met het opruimen van de rotzooi die het water heeft achtergelaten.

Het hoge water in de Donau nadert nu de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Net als in Duitsland zijn daar duizenden hulpverleners, militairen en vrijwilligers bezig met het versterken en verhogen van de waterkeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl