NOS NieuwsAangepast

Iers verzet tegen nieuwe abortuswet

Duizenden mensen hebben vandaag in de Ierse hoofdstad Dublin geprotesteerd tegen een aanpassing van de strenge abortuswet.

Volgens de organisatoren waren er 40.000 demonstranten. Daarmee zou het gaan om de grootste anti-abortusdemonstratie uit de geschiedenis van het katholieke land.

Levensgevaar

De Ierse regering wil abortus toestaan bij vrouwen die in levensgevaar zijn als gevolg van hun zwangerschap. De versoepeling geldt ook voor vrouwen die suïcidaal zijn nadat ze zwanger zijn geworden na een verkrachting.

Volgens een van de organisatoren wordt hiermee een onacceptabele stap gezet in de richting van "abortus op verzoek".

Savita Halappanavar

De discussie over verlichting van de Ierse abortuswet laaide eind vorig jaar weer op na de dood van Savita Halappanavar. Deze vrouw van Indiase afkomst werd in een ziekenhuis een abortus geweigerd, ondanks het feit dat het duidelijk was dat de foetus niet levensvatbaar was. Omdat het hartje nog klopte, was het de artsen wettelijk verboden in te grijpen. Complicaties zorgden er vervolgens voor dat Halappanavar haar zwangerschap niet overleefde.

De Ierse premier Kenny, leider van de centrum-rechtse Fine Gael, wil ervoor zorgen dat de nieuwe wet nog wordt aangenomen voordat het parlement volgende maand met reces gaat. Tegenstemmers lopen het risico uit zijn partij te worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl